вівторок, 13 листопада 2012 р.


Молодіжна ініціатива «Депутат звітує» 
Метою молодіжної ініціативи "Депутат звітує" є досягнення прозорості та публічності роботи місцевих рад.
Ми ставимо перед собою наступні завдання:
1.     Домогтися щорічної звітності депутатів місцевих ради та депутатів ВРУ від Тернопільщини.
2.     Вирішити проблему відсутності депутатів місцевих рад на робочому місці в час прийому громадян.
3.     Подолати ігнорування депутатами місцевих рад запитів на надання публічної  інформації.
Актуальність нашої роботи полягає в наступному:
     Нещодавно ми обрали депутатів по мажоритарних округах, які будуть представляти Тернопільщину у ВРУ та у Тернопільську міську раду. 
Тому:
     Згідно Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" (статті 16) та Статуту територіальної громади міста Тернополя (статті 5.3) депутат міської ради зобов'язаний:
 -         періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян.
-  звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян.
- звіт депутата міської ради повинен містити відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано, а також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу.
- Звіт депутата міської ради може бути проведено в будь-який час на вимогу зборів виборців за місцем проживання, трудової діяльності або навчання, а також органів самоорганізації населення.
-  Депутат міської ради не пізніш як за сім днів повідомляє виборців про час і місце проведення звіту через місцеві засоби масової інформації або в інший спосіб.
Згідно пункту 5 Статті 10 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" та  статті 5.3 Статуту територіальної громади міста Тернополя абзацу 5, депутат міської ради зобов’язаний:
- вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців, розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення.
         Згідно статті 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації»
Запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.
         Та згідно статті 20 того ж закону :
         Розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту. У разі якщо запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту.

Діяльність:
І етап:  Створення відповідних публічних сторінок у соціальних мережах (twitter, facebook, vk) та блогів (blogsport), співпраця з уже наявними ресурсами(сайт "Твій місцевий депутат", блоги "Ресурсний центр" та "Новини Тернополя"для відображення діяльності МІ "Депутат звітує".
ІІ етап: Щотижневе надсилання 15 запитів до місцевих депутатів та опублікування статистики щодо відповідей на запити у вищенаведених публічних сторінках та блогах.
ІІІ етап: Відвідування 5 депутатів місцевих рад у дні прийому протягом тижня та відображення результатів у вищенаведених публічних сторінках, сайтах  та блогах.
IV етап: Аналіз отриманих даних за місяць та їх опублікування в мас-медіа.
V етап: Через 3 місяці проведення прес-конференції, щодо діяльності молодіжної ініціативи «Депутат звітує» та вирішення подальшого ходу роботи.
VI етап: Подання інформації про перебіг акції.
Учасники: 
                   Білик І.В. – ініціатор
                   Саянчук Т. М.
                   Томчишин В. В.
                   Загірська М. Б. 
                   Луцик А. М.
                   Дочинець В. В.

Немає коментарів:

Дописати коментар